Esteraippa on lyhyt ja päässä on leveä lätkä. Sitä käytetään lähinnä kun hevonen on kieltämässä esteelle.
Kouluraippaa käytetään yleensä niin, että kädet pidetään mahdollisimman paikallaan, jotta raipan käyttö ei häiritsisi ratsastusta.
Tämä sivu on erityisesti niille jotka ovat keppihevosharrastuksen alkuvaiheessa tai perustamassa tallia.
Harrastuksessa keppihevosella ratsastetaan, hoidetaan sekä puuhaillaan paljon muuta, melkein kaikkea mitä oikeankin hevosen kanssa voidaan tehdä. Keppihevosilla leikkiminen on eriasia. Pienet lapset yleensä leikkivät hetken aikaa keppareilla eli laukkailevat sinne tänne ja kuvittelevat hevosta oikeaksi. Mutta harrastaminen on säännöllistä, pitkäkestoista toimintaa, johon kuuluu ratsastusta, hoitoa, tarhausta yms..
Talli voi olla sängyn päädyssä, kaapissa, leikkimökissä tai ihan missä vain. Monet tekevät tallin varastoon, autotalliin tai leikkimökkiin jotta harrastuksesta tulisi aidomman tuntuista.
Kepparit voi laittaa yhteen karsinaan vieriviereen tai tehdä jokaisella oman karsinan tai pilttuun. Riippuu tietenkin aika paljon keppareiden määrästä. Mutta suosittelen että ainakin tammat ja orit olisivat eri karsinoissa. Ruunia ja tammoja voi laittaa samaan. Itselläni olen laittanut kaveruksia samaan, koska minulla keppareita on niin monta.
Keppareiden tärkeimmät tavarat ovat varmaan riimu, riimunnaru, suitset, loimi ja jokunen harja sekä kaviokoukku. Muita varusteita ovat mm. martingaalit, sivuohjat, chambonit, pintelit/suojat, karpäspannat, obersekki
Käynti on ikäänkuin kävelyä, mutta lyhyt askeleisempaa ja tasatahtista.
Harjoitusravi on melkein kun juoksemista mutta ei mennä kovin etupainoisena vaan tasatahtiin ja rauhallisesti.
Kevyt ravi on ravia jossa kevennetään eli noustaan hevosen ulkojalan mukaan ylös. Mutta koska keppihevosella on vaikea nousta ylös satulasta niin siihen on keksitty monia eri vaihtoehtoja. Me kevennämme siten, että keppihevosen päätä keikutetaan ravissa ulkojalan mukaan ylös.
Laukka on esim. liikuntataunneilla harjoiteltua laukkaa, jossa toinen jalka johtaa ja toinen jalka tulee viereen. Laukka on tasarytmistä ja temmoksta.
Kiitolaukka on mahdollisimman nopeaa, pitkäaskeleista laukkaa.
Lisätyt ja kootut askellajit
Lisätyissä askellajeissa ovat samat perusaskellajit mutta askeleet ovat pidempiä. Kootuissa askellajeissa taas päinvastoin: askeleet ovat lyhyempiä mutta tahti pysyy samassa.
Vaikka askeleet ovat pidempiä tai lyhyempiä, rytmin on pysyttävä samassa kuin perusaskellajissa.
Lisätty käynti on pitkäaskeleista käyntiä.
Lisätty ravi on pitkäaskeleista ravia. Lisätyssä ravissa voi myös keventää.
Lisätty laukka on pitkäaskeleista laukkaa.
Koottu käynti on lyhytaskeleista käyntiä.
Koottu ravi on lyhytaskeleista ravia.
Koottu laukka on lyhytaskeleista laukkaa.
Muita koululiikkeitä/termejä
Temponlisäys on perusaskellajissa tehtävä asia jolloin vauhti kovenee. Temponlisäyksessä esim. käynnistä käynnin askel ei juurikaan muuta mutta se nopeentuu. Myös ravin ja laukan vauhti kovenee.
Kevyt istunta on yleensä esteillä tai puomeilla harjoiteltava asia, jolloin peppu nousee irti penkistä. Keppareilla se on taas tosi hankalaa, joten teemme sen silleen, että painamme keppiä hieman alaspäin ja menemme hieman etukenoon.
Piaffe yksi korkean koulun askellajeista jossa ravataan melkein paikallaan, jäntevästi, rytmikkäästi ja sirosti, sekä nostetaan keppihevosen päätä ylöspäin. Piaffessa voi myös liikkua taaksepäin.
Passage on myös korkean koulun askellaji jossa ravataan liikkuen hiljaa eteenpäin, rytmikkäästi, jäntevästi ja jalkoja nostellen n.45 asteen kulmaan.
Lisättyravi on myös eräänlainen korkean koulun askellaji, jonka harjoittelu kannattaa aloittaa passagesta. Kun passage onnistuu, niin jalan noustessa ylös ja alas ojennetaan jalkaa sekä nilkkaa eteenpäin. Kaunis liike mutta hetkenaikaa mentyä todella raskasta.
Capriole on ikäänkuin kaurishyppy eteenpäin, mahdollisimman sirosti, pehmeästi ja toinen takajalka takana nilkka ojennettuna. Todella kaunis liike onnistuessaan.
Tässä on lista erilaisista lännenratsastuksessa olevista lajeista. Kaikkia en ole maininnut kuten western riding ja western pleasure joista voi etsiä tietoa wikipediasta.
Reining on lännenratsastuksen vauhdikas kilpailulaji, jossa ratsukko suorittaa tarkasti määritellyn ohjelman. Reining-ohjelmaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset pysähdykset, voltit ja tiukat käännökset. Reiningin liikkeitä ovat mm. spin, rollback ja Sliding stop, eli liuku pysähdys. Reiningiä voidaan kutsua lännenperinteen kouluratsastukseksi, koska lajin päämääränä on ohjelman täsmällisesti suorittava ratsukko, jossa hevonen on kuuliainen ratsastajan mahdollisimman huomaamattomille avuille.
Cutting on lännenratsastuksessa yksi karjanpaimentamis lajeista. Ideana on, että ratsukon on erotettava tuomareiden määräävä nauta laumansa joukosta ja pidäteltävä sitä mahdollisimman pitkään poissa lauman luota. Pisin aika voittaa.
Keppareilla cutting saattaisi oikeasti olla aika vaikeaa, joten keksimme siihen ratkaisun: tarvitset kaksi kaveria ja kepparin. Yksi menee ajanottajaksi, toinen menee kentän päähän ja kepparilla ratsastava keskelle kenttää. Kentän päässä olevan pitää päästä toiselle puolelle kenttää ja keskellä olevan ratsastajan täytyy yrittää pidätellä häntä ilman, että koskee juoksijaan. Ajanottaja ottaa aikaa, kuinka kauan ratsukko saa pidettyä juoksijaa poissa toisesta päädystä. Aika loppuu kun juoksija on päässyt kentän toiseen päähän. Plussaa ratsasukolla on hyvät refleksit.
Barrel racing on varmaan minun lempiwesternlaji, koska siinä tarvitaan nopeutta ja ketteryyttä. Ideana on, että ratsukko kiretää tynnyreitä apilanmuotoisella radalla mahdollisimman nopeasti. Nopein aika voittaa. Tynnyrin kaatamisesta sakotetaan.
Pole Bending on pujottelua tolppien välistä. Aluksi laukataan kaukaisimpien tolppien luokse ja pujotellan takaspäin. Sieltä pujotellan vielä takaisin kaukaisimmille tolpille ja laukataan maaliin. Nopein aika voittaa.
Trail on eräänlainen vastine esteratsastukselle. Kilpailussa ratsukko suorittaa tehtäväradan, jonka "esteet" jäljittelevät maastossa eteen tulevia elementtejä. Rataan kuuluu 6–11 estettä, joista pakollisia ovat ratsailta käsin avattava ja suljettava portti, puomit ja peruutus. Vaihtoehtoisia esteitä tai tehtäviä voivat olla esimerkiksi silta, pressun ylitys, postilaatikko, esineen siirto, takin pukeminen jne. Radalla voi olla myös vesieste ja edellä mainittujen esteiden yhdistelmiä. Tavoitteena on selvitä radasta tasaisen siististi ja helpon näköisesti ilman viivytyksiä.
Rollback on liike jossa laukataan kovaa eteenpäin ja tehdään takaosakäännös, jossa hevonen tekee vauhdista täyskäännöksen sisätakajalkansa ympäri ja muuttaa suuntaa.
Spin on 360° takaosakäännös, jossa hevonen juoksee paikallaan takaosan pysyessä paikallaan. Usein spiniä esitetään useita täysiä kierroksia kerrallaan.
Sliding stop eli liukupysähdys on vauhdikas liike, jossa
©Hilzu, osa on otettu Wikipediasta.
Barrel racing rata
Osa on otettu wikipediasta
Apuohjat ovat suitsien lisävarusteita.
Chambon on apuohja jolla pyritään saamaan hevonen muotoon. Se kiinnittyy satulavyöstä kuolainrenkaiden kautta hevosen niskan ympäri. Yleensä chambon on tehty joustavasta materiaalista ja joustavia chambonia kutsutaan nimellä joustochambon.
Delta on kapsonin tyyppinen väline joka laitetaan turvan alle ja se kiinnitetään samalla tavalla kuin kapsoni eli kuolaimesta kuolaimeen. Käytetään myös juoksuttamisessa ja me käytämme sitä joskus myös martingaaleissa jos turpahihna ei ehkä kestä vetoa.
Juoksutusvyö on keppareilla keppiin kiinnitettävä palanen johon on laitettu yksi tai useampi rinkula josta voi laittaa tarvittaessa sivuohjat tai chambonin
Kapsoni on kepparin tupaan laitettava väline joka kiinnitetään kuolaimesta kuolaimeen. Sitä käytetään apuvälineinä esimerkiksi juoksuttamisessa ja siihen voi myös kiinnittää sivuohjat.
Korvahuppu laitetaan hevosen korviin estämään melua esimerkiksi kisapaikalla. Hyvä varuste jos hevonen on säikky.
Kuolaimet ovat hevosen suussa olevat yleensä metallista tehdyt palat joihin ohjat ja poskihihnat suitsissa kiinnitetään.
Martingaaleja on monenlaisia: juoksevia ja kiinteitä yms. Meillä on vain kiinteitä ja ne kulkevat kepistä turparemmiin. Ne estävät hevosta nostamasta päätä ylös.
Obersekki toimii päinvastasella tavalla kuin martingaali. Sitä käytetään jos hevonen kovasti nykii päätään alas ja jotta hevoseen saataisiin lisää ryhtiä.
Paineketju on ketju joka luo painetta kepparin turvan alapuolelle. Me olemme kiinnittäneet paineketjun ohjiin jotka voi siirtää kepparilta toiselle. Se tulee kuolainrenkaista turvan alapuolelta toiseen kuolainrenkaaseen ja sitten hakasella takaisin ohjaan. Tätä välinettä käytämme enimmäkseen Chelsealla.
Pinteli on kepparin jalkaa tukeva ja suojaava kankaan pala joka kääritään napakasti kepparin jalkaan. Pinteleitä käytetään suojaamaan ja tukemaan hevosen jalkoja iskuilta erilaisissa työ- ja urheilutilanteissa. Keppareilla pintelin alle voi laittaa myös pintelipatjan, jottei tulisi painevaurioita.
Raippa on apuväline jolla napsautetaan hevosta kevyesti pohkeen taakse, jos hevonen on laiska. Sitä voi myös käyttää rohkaisuna ennen estettä
Esteraippa on lyhyt ja päässä on leveä lätkä. Sitä käytetään lähinnä kun hevonen on kieltämässä esteelle.
Kouluraippaa käytetään yleensä niin, että kädet pidetään mahdollisimman paikallaan, jotta raipan käyttö ei häiritsisi ratsastusta.
Riimu on varuste, jonka avulla kepparia voi taluttaa ja josta se myös sidotaan kiinni. Riimu saatetaan myös jättää hevosen päähän esimerkiksi tarhaan tai laitumelle, jotta se on suhteellisen helppo ottaa kiinni.
Sivuohjat ovat kestävästä materiaalista tehdyt nauhat, jotka laitetaan satulavyöstä tai juoksutusvyöstä suoraan kiinni kuolaimiin. Niillä pyritään samaan hevonen normaliin oikeaan työskentelymuotoon jotta se käyttäisi selkälihaksiaan.
Suitset tarkoitetaan hevosen ohjaamiseen käytettävää varustetta, jotka kiinnitetään hevosen pään ympärille. Suitset koostuvat eri nahkahihnojen muodostamista päitsistä, päitsiin kiinnitettävästä kuolaimista sekä kuolaimeen kiinnitettävistä ohjista. Suitsien tarkoitus on pitkälti pitää paikallaan varsinainen ohjausväline eli hevosen suuhun asetettava kuolain, johon ratsastaja on yhteydessä ohjien välityksellä.
Suojat ovat hevosen jalkaanlaitettavat tuet jotka suojaavat hevosta kolhuilta ja kolauksilta esim. esteillä. Keppareilla suoja on yleensä n.10cm pitkä kankaasta tehty putki joka pujotetaan keppiin tai napitta/tarranauhalla kiinnitettävä kankaanpala.
Hyviä vinkkejä löytyy myös Suomen keppihevosyhdistyksen sivuilta.