Kepparin hoitaminen Horse and Pony parkissa

 

 


Keppareita hoidamme silloin kun motivaatiota on tai lähdemme ratsastamaam niillä yms. Eli ei ole mitään rutiinia että joka päivä sitä ja tätä.

Tallilla on kolme harjapakkia. Kaula ja pää harjataan pehmeällä harjalla, keppi kovalla harjalla ja lopuksi putsataan kavio kaviokoukulla. Täällä tapana on, että kavioa raaputetaan hieman kaviokoukulla vaikkei siellä juuri mitään olisikaan, jotta saadaan pehmennyttä puuta pois kaviosta.

Jokaisella hevosella on omat persoonalliset suitset, jotka laitetaan päähän asianmukaisesti. Jos ei osaa, voi kysyä apua. :)  Joillani hevosilla on jopa kahdet tai kolmet suitset esim. Carmenilla ja Chelsealla. Ratsastuksen jälkeen suitset niputetaan ottamalla kiinni niskahihnasta ja ohjien puolestavälistä ja ripustetaan ne suitsitelineeseen nimetyille paikoille. Osa hevosista tarvitsee martingaalin kuten Lilja,  Fenix, Carmen ja Enkeli.
(Kts. kohdasta Asukit.) Jotkut taas tarvitsevat sivuohjat kuten Vilma sekä esteillä hevosille laitetaan pintelit tai suojat. Enkelillä voi martingaalien sijasta käyttää sivuohjia. Muista ottaa tunnin jälkeen suojat/pintelit pois ja omille paikoillen!!! ;)

Pakkasraja tarhattaessa on -10astetta jolloin hevoset pysyvät sisällä. Talvella on erityisen tärkeää putsata kaviot tarhsta sisälle tuotua sekä tunnille mennessä että lähtiessä!!! <- koska kun kosteutta menee kavioon ja se imeytyy sinne niin puu menee pilalle, voi homehtua ym. ja sen takia aina kun tuodaan hevonen sisälle kun lunta on maassa niin kavio putsataan niin nopeasti kuin mahdollista. Kesällä siinä ei ole mitään kiirettä.

Kaikilla hevosilla on omat loimet, joillakin jopa kahdet. Carmen tarvitsee nyt talvella tarhattaessa alle fleeceloimen sekä päälle topatun ulkoloimen joka siis laitetaan päälle tarhaan mentäessä sekä sieltä poistuessa. Fleeceloimi on Carmenilla koko ajan paitsi ratsastaessa. Tallissa olevilla hevosilla pidetään nyt sisällä että ulkona niiden omaa loimea, koska tallin sisälämpötila on nyt talvella 5-10 astetta. Poneilla loimea pidetään vain tarhattaessa. Muista laittaa loimi päälle ratsastuksen jälkeen!! Talvella jos hevonen on yön yli tarhassa ja lämpötila on reilusti alle nollan niin jalkoihin villapintelit!! Keväällä ja kesällä Vilmalle ja Enkelille kärpäspannat.
 

Rokotukset

Hevoset rokotetaan loppukesästä ja alkukeväästä eli puolenvuoden välein. Rokotuksia ovat mm. jäykkäkouristus-, hevosinfluenssa- ja herpesrokote. Matolääke annetaan tarhauskauden alkussa ja lopussa. C-vitamiinirokote annetaan perusrokotteiden jälkeen sivuvaikutusten estämiseksi.
 

Kengitys

Itse kengitän hevoseni kahden kuudauden välein kesäisin, koska silloin on aika kuivaa ja hepojen kaviot ovat silloin paremmassa kunnossa. Talvella taas kengitän kuukauden välein, koska kavioon menee sitä kosteutta ja se pehmenee ja kavio kuluu silloin nopeammin.

Viime keväänä Bindyn kavio kului vähän liikaa ja joskus tälläinen tapaus saattaa vaatia leikkauksen.        

Kengitän hevoset siten että aluksi hion hiomapaperilla nuo reunat pyöreiksi ja sitten desinfioin kavion. Sitten otan puisten vasaran ja naputan kavion"pohjan" kovaksi ja tiiviiksi. Sitten se on valmis :) Joskus lisäsin loppusilaukseksi vielä kavioöljyä mutta se pehmensi kaviota liikaa joten jätin sen pois kengityksestä.