Taivutukset

20.03.2015 18:54

Taivutukset on hyvä osata ihan alusta lähtien, muuten ratsastuksesta tulee tasapainotonta ja kankeaa. Taivutuksessa ideana on, että esim. voltilla hevosen pää johtaa ja keppiä hieman "väännetään" sisällepäin. Taivutuksessa on myös hyvä muistaa sisäänpäin asetus.

 

Taivutuksia voi harjoitella mm. loivalla kiemurauralla, kolmikaarisella kiemurauralla, volteilla ja ympyröillä.

 

Avo- ja sulkutaivutukset:

 

Avotaivutus on helpointa (ainakin omasta mielestäni) aloittaa pitkän sivun alusta ikäänkuin lähtisi voltille (Lähdetään taivuttamaan uran sisäpuolelle), mutta lähdetäänkin ottamaan ristiaskelia pitkän sivun suuntaan lapa edellä, kuljetaan hieman uran sisäpuolella ja taivutetaan kepparia hieman sissiäänpäin sekä astutaan sisäjalalla ristiin yksi askel. Yksi askel=yksi avotaivutus. Alla kuva avotaivutuksesta.

 

 

Sulkutaivutukseen taas päivastoin on helpompi lähteä voltilta poistuessa. Kun hevosen etujalat ovat suurinpiirtein uralla, hevosta ei suoristetakkaan vaan takaosa jää hieman uran sisäpuolelle ja alkaa ottamaan ristiaskelia, ulkojalka siäjalan yli. Yksi askel=yksi sulkutaivutus.

 

Avo- ja sulkutaivutuksissa on tärkeää joustaa polvista ettei tasapaino horjahda. Vauhti ei myöskään saisi hidastua. Pohkeenväistöön verrattuna sulut ja avot eroavat siten, että pohkeenväistössä ratsukko liikkuu suorana toisinkuin avoissa ja suluissa taipuneena.

—————

Takaisin